Twitch Yayıncısıyım Kazandığım Paranın Vergisini Nasıl Öderim - Mukmir

15 Mart 2023 Çarşamba

Twitch Yayıncısıyım Kazandığım Paranın Vergisini Nasıl Öderim

 Herkese merhabalar değerli okurlar. Twitch üzerinde yayın yapmaya yeni başlayan ya da uzun zamandır burada yayın yapan bir yayıncı mısınız? Burada kazandığınız paranın vergiye tabi olduğunu duymuşsunuzdur ya da bu yazıyla ilk defa öğreniyorsanız endişelenmeyin! Bu yazıda canlı yayın yaparak para kazanan içerik üreticileri nasıl vergi ödüyor bunu anlatacağım. 
internetten para kazananlar vergi mükellefi mi
internetten para kazananlar vergi mükellefidir

İnternetten Para Kazananlar Vergi Mükellefi mi 

Cevabımız evet. Sadece Twitch değil internet üzerinden kazandığınız her para vergi mükellefi. Durumu şöyle anlatabilirim. Twitch üzerinden ya da farklı bir mecradan düzenli bir gelir elde ediyorsanız 2 ayda 1 3 ayda 1 gibi ya da her ay belli bir miktar para yatıyorsa siz vergi mükellefi olmalısınız. Kazançlarınızı vergilendirip ödemelisiniz. Bana yayında sorulan bir kaç soruyu daha cevaplandırmak istiyorum. Oyunlar içerisinden düzenli para kazananlar, sürekli banka hesabına para giriş çıkışı olanlar da vergiye tabiidir ve olası bir incelenmede vergi dairesinden çağırılıp hesap verilmesi istenebilir bu da aklınızda bulunsun. Şimdi gelin bakalım internetten ve Twitch üzerinden para kazanan kişiler nasıl vergi ödeyebilir inceleyelim.

 Twitch Kazancımı Nasıl Vergilendirebilirim? :  

Twitch üzerinden yayın yaparak para kazanan ve uzun zaman önce vergi ödemeye başlayan birisi olarak eski sistemin ne kadar sıkıntılı olduğunu bilenlerdenim ben de. Çünkü eskiden kazandığımız parayı vergilendirmek için; muhasebeci tutuyor, saçma sapan bildirimler yapıyor ve gereksiz bir sürü ödeme yapıyorduk. Ancak artık bu sistem değiştirildi ve daha basit bir vergi toplama sistemine geçildi. Artık Twitch üzerinden yayın yaparak para kazanıyorsanız; muhasebeci tutup bir sürü saçma paralar ödemenize gerek yok. Sadece bir banka hesabı açarak bu işi bitirebiliyorsunuz. Sistem şu şekilde çalışıyor normal banka hesabı açtırır gibi bir banka hesabı açtırıyorsunuz tabi şuan belirli bankalar bu hizmeti veriyor ve normal hesabınızın harici bir hesap açıyorlar. Buraya yatan paraların vergisi otomatik olarak kesiliyor ve kazancınızı vergilendirmiş oluyorsunuz. Örnek olması açısından Akbank Dijital İşlerim Hesabını sizler için linkini bırakıyorum. Aşağıdaki linkten tıklayarak sayfasına ulaşıp bilgi alabilir ya da kendi bankanızın bu tarz bir hizmetinin olup olmadığını öğrenmek için şubeye giderek ya da telefon ederek öğrenebilirsiniz.

Akbank Dijital İşler Hesabı
Akbank Dijital İşler Hesabı
Akbank Dijital İşler Hesabı tıklayarak ilgili sayfadaki bilgilendirmelere göz atabilirsiniz.

Vergi Ödemezsem Ceza Alır mıyım? : 

Vergi Cezası Alan Yayıncı ve İçerik Üreticileri
Vergi Cezası Alan Yayıncı ve İçerik Üreticileri
Cevap yine evet. Hatta şöyle bir uyarı yapmama izin verin: İnternet üzerinden ya da Twitch üzerinden düzenli kazançlarınızı bildirmeyip vergisini ödemediğinizde, olası bir hesap incelemesinde sizden tüm bu gelirlerin hesabını vermeniz istenebilir. Bununla birlikte maliyenin incelemesi sonrasında banka hesaplarınızda 5 yıl geriye dönük vergilendirme ve cezaları ile birlikte bir ödeme yapmanız istenebilir ki bu miktar belki de son 5 yılda kazandığınız tüm paranın bile üzerinde çıkabilir. Bu yüzden kafam rahat etsin istiyorsanız hazır sistem de bu kadar basit bir hale gelmişken bir an önce banka hesabı açıp verginizi ödemeye başlamanızı öneririm. Zaten ne kazanıyorum ki vergisini ödeyeceğim binde bir para yatıyor diyorsanız da Twitch ve YouTube üzerinde ödemelerinizi beklemeye alıp en azından yılda 1 veya 2 defa da çekebilirsiniz. Ancak tavsiyemi yineliyorum verginizi ödeyin yoksa VERGİMAN rüyalarınıza girebilir :) Daha fazla Yayıncı Olmak İstiyorum yazılarımıza ve yayıncılara olan tavsiyelerimize göz atmak için tıklayın.


0 comments:

Yorum Gönder

Lütfen saygı çerçevesinde küfür ve hakaret etmeden yorum yaz.