Oyun Sektöründe İş Bulmak ve Kariyer Yapmak - Mukmir

8 Mart 2023 Çarşamba

Oyun Sektöründe İş Bulmak ve Kariyer Yapmak

Herkese merhaba çok değerli Mukmir blogu okuyucları. Bu yazımda sizler için herhangi bir oyun haberi ya da rehberinden ziyade oyun sektöründe kariyer yapmak isteyen ya da iş bulmak isteyen dostlarımız için hem sektörde edindiğim tecrübeleri hem de fırsatları sizler için anlatmaya çalışacağım umarım işinize yarayacak bilgileri derleyebilirim. Sitemizde kendimden biraz bahsettiğim Mukmir Kimdir isimli bir yazı mevcut dilerseniz ona göz atabilirsiniz. Bu gün itibariyle oyun sektöründe 8 yılı aşkın bir süredir gerek kamera önünde gerekse kamera arkasında pek çok çalışmada bulundum. Bu yüzden bu sektörde girişimci olmak, kariyer yapmak ya da iş bulmak isterseniz sizlere biraz bilgi vermek istiyorum...

Oyun Sektöründe İş Bulmak ve Kariyer Yapmak
Oyun Sektöründe İş Bulmak ve Kariyer Yapmak

Oyun Sektörü İş Fırsatlarını Değerlendirin : 

Oyun sektörü günümüzde inanılmaz büyük ve gelişime açık bir sektör olduğu için fırsatları da bünyesinde barındırıyor. Özellikle oyunlarla uzun zamandır ilgileniyorsanız, dil bilginiz varsa, program kullanabiliyorsanız (yazılım programları değil; ps, obs, video edit prg vs.) ve birazda girişken bir yapıya sahipseniz bu sektörde sizin için sayısız fırsat mevcut. Öncelikle dil bilginiz üzerinden biraz daha konuşmak istiyorum; İngilizce bilmek fırsatlar 2x demektir. Bunun yanında bildiğiniz başka yabancı diller özellikle bilgisayar oyunlarının sık üretildiği ülkelerin dillerine dahil bilginiz fırsatlara 5x demektir. Günümüzde oyunlar global olarak iş yapmakta ve ne kadar ülkeye yayılırsa gelirlerini o denli arttırmaktadır. Özellikle online oyunlar hızla dünya çapında yayılırken farklı ülkelerin ve kendi dil bilgisine sahip oyun görevlileri, adminler, canlı destek elemanları gibi pek çok pozisyonda eleman ihtiyacı duyabilmekte bu yüzden yabancı dil bilginiz oyun sektöründe sizin için binlerce iş imkanına sebep olabilir. Bununla beraber sektörde doğrudan firmalarla çalışmak sizin için uygun değilse Twitch ve YouTube gibi platformlar üzerinde oyun yayınları ve içerik üreticisi olarak girişim yapabilirsiniz. Ancak bu yazımda yayıncılık ve içerik üreticiliğine değinmeyeceğim. Peki bu kadar fırsatın ve imkanın bulunduğu oyun sektöründe iş nasıl bulunur? 

Oyun Sektöründe Nasıl İş Bulurum? : 

epin firmaları iş ilanları
epin firmaları iş ilanları
Oyun sektöründe iş bulmak istiyorsanız ve sektöre mektepli değil de alaylı girecekseniz eğer özellikle. Oyun geçmişinizin olması, oyuncu çevrenizin olması öncelikli artılar. Mektepli ve alaylıdan kastım sinema sektörü tabirinden yani üniversite mezunu değilseniz ve ilgili bölüm ile alakalı oyun sektöründe iş aramıyorsanız alaylı diyebiliriz size diğerlerine de mektepli diyelim :) Oyun sektöründe sizin tecrübeleriniz, bilgi birikiminiz, çevreniz ve referans çalışmalarınız üniversite mezunu olmanızın çok çok ötesinde tercih sebepleridir. Bu yüzden oyun sektöründe farklı görevlerde ve pozisyonlarda bulunmak size referans olacağı gibi hem tecrübe hem de yeni fırsatları da beraberinde getirecektir. Kariyerinize epin firmaları üzerinden başlamak size bu alanda çok fazla deneyim katacak ve bağlantı sağlayacaktır. Piyasada şuan iş yapan epin firmalarının neredeyse %80'i ile ya çalıştım ya da çalışanları ile irtibatta bulundum diyebilirim. Şuan Google üzerinde pek çok epin firmasının siteleri üzerinden canlı destek, pazarlama uzmanı, teslimat sorumlusu gibi basit fakat çalışan kişiye iyi bir deneyim ve bağlantı sağlayabilecek pozisyonlarda açıkları mevcut. Bunca zamandır alış veriş yaptığın sitelerde canlı destek olmak ya da ürün teslim etmek kulağa heyecan verici gelse de ilk etapta sizi fazla tatmin etmeyebilir. Ancak yaklaşık 1 yıl kadar çalıştığım epin firmasında pazarlama, sosyal medya yönetimi ve canlı destek olarak neredeyse her işi yaptığım ve pek çok gerek yayıncısı gerekse sektörde adını duyurmuş üretici ile görüşme fırsatım oldu. Yan görselde gördüğünüz Google aramasını sizler için şimdi yaptım ve sonuçlar gördüğünüz gibi. Klasgame ve oyunfor sitelerinin ikisinden de zamanında mail ile sponsorluk ve çalışma teklifleri aldım ve bildiğim kadarıyla sektörde uzun zamandır iş yapmaktalar. Bu gibi farklı epin firmaları üzerinde alacağınız görevler size hem tecrübe hem de yayıncılar, oyuncular ve oyun camiasında iş yapan pek çok insanla birebir bağlantı fırsatı sağlayabilir. Ayrıca bununla beraber yeni çıkacak oyunları  herkesten önce oynayarak ve test edip hata bildirimi yaparak da çalışmanız mümkün. Bunun içinde sektörde ki yeni çıkacak oyunlara mail atabilir Google üzerinden game tester diye aratarak binlerce ilan arasından seçim yapabilirsiniz. Linkedin üzerinden game tester ilanlarına örnek olması için bir fotoğraf daha ekliyorum aşağıya.

game tester iş ilanları
game tester iş ilanları

Oyun sektörü sürekli büyüyen ve gelişen bir sektör olduğu için daima yeni eleman ihtiyaçları ve yeni yüzlere ihtiyaç duyulmakta. Siz de oyun sektöründeki pastadan payınızı almak ve işinizi severek yapmak istiyorsanız tek yapmanız gereken doğru bağlantıları kurmak ve istikrarlı olmak...

Elimden geldiğince sizler için oyun sektöründe bulunan birkaç iş fırsatına ve kariyerinize katkı sağlayabilecek önemli noktalara değinmeye çalıştım umarım bu yazım işinize yarar. Herkese meslek hayatında başarılar ve bol kazançlar dilerim her şey gönlünüzce olsun. Unutmayın burada bahsettiklerim kocaaaa okyanusun bir damlası oyun sektöründe gerçekten çok fazla fırsat ve imkan var algılarınızı açık tutun yeter.

0 comments:

Yorum Gönder

Lütfen saygı çerçevesinde küfür ve hakaret etmeden yorum yaz.